10 d'octubre 2018

12 mesos, 12 històries

Podeu consultar totes les entrevistes aquí.

Continuem el projecte 12 mesos, 12 històries. De gener a desembre de 2018 entrevistarem a professionals del circ social d'arreu, recollint diferents realitats i experiències amb la intenció de donar veu i visibilitat a la gent que treballla sobre el terreny.

Les entrevistes les publicarem en català i castellà (al final trobareu l'altre versió). 

Aquest mes d'octubre coneixem a un professional andalús. Es diu Jack, és malabarista, animador sociocultural i educador social. Ha viatjat per diferents països a través de la xarxa AltroCirco i participat en la formació de joves formadors de circ al campament de refugiats de Khanke a Duhok (Iraq) i Mardin (Turquia). Actualment treballa com a educador i formador de circ social per Circ Corsaro en Scampia (Nàpols) al costat de la Fondazione Patrizio Paoletti.

Vivim en l'era de les noves tecnologies í es. Pots fer una BIO de tu a 140 caràcters. Com un tuit.

Vaig néixer a Cadis, vaig estudiar a Sevilla i actualment treball a Nàpols. Gaudeixo sentint-me lliure, arriscat, tranquil i curiós. Sóc una mica introspectiu però obert a donar ia rebre del món.

Què és per a tu el circ social? Una definició?

El circ social és una eina d'intervenció socioeducativa orientada a col·lectius que viuen situacions de vulnerabilitat i desigualtat social amb la finalitat d'activar processos d'empoderament i transformació social a través de la cultura i les disciplines circenses.

Les arts circenses es converteixen en un mitjà que facilita la trobada amb poblacions en situació de vulnerabilitat o exclusió social, al costat de la pedagogia social funcionen com a eines d'intervenció socioeducativa amb grups en què a través de l'aprenentatge de les seves diverses disciplines, es activen processos creatius que afavoreixen l'augment del autoestima, l'autonomia, el respecte i valorització de la diversitat, la participació activa en la comunitat i l'esperit solidari.

Jo crec que el circ social és una eina socioeducativa a l'avantguarda. A part de sostenir-se en importants experiències i reflexions teòrico-pràctiques de la intervenció social com ara l'Animació Sociocultural o la Pedagogia de l'Oprimit, cada vegada reconec en ella més teories de l'educació, molt rellevants i pertinents a les necessitats educatives d'avui, com ara l'atenció a la diversitat d'estils d'aprenentatge, a les intel·ligències múltiples, a la necessitat d'una orientació intercultural i coeducativa o la importància de les emocions en el procés d'aprenentatge.

Un aspecte molt especial és que el circ és sobretot un lloc inclusiu, no competitiu, que valora la diversitat i la unicitat de cada persona, independentment de la seva condició física, cultura, gènere, sexe, orientació religiosa, política o sexual-afectiva. El circ exalça la bellesa del cos, emoció i creativitat de cada persona. És un bagul ple de sorpreses i possibilitats on res està escrit i on tot evoluciona gràcies a la creativitat dels qui el practiquen.

És perfecte!

I et dediques a això per què ...

Quan vaig aprendre a fer malabars amb uns 16 anys vaig sentir una emoció que va envair tot el meu cos, una sensació increïble que vaig voler seguir sentint ja que em permetia millorar des de l'interior. El malabarisme em va donar a més una presència que m'agradava, em va facilitar un lloc en la comunitat que no tenia i això feia sentir-me bé. Em sentia reconegut i valorat.

Encara que entrenava molt mai vaig tenir la inquietud de ser artista, hagués anat a l'escola de circ per aprendre més i gaudir del que m'agradava fer, però sabia que no m'interessava com a carrera professional. Per provar, vaig decidir llavors estudiar el grau superior d'Animació Sociocultural i allà vaig comprendre que comptava amb una eina estupenda i que podia explotar-la per la intervenció social.

Vaig voler continuar aprofundint en això de la intervenció així que em vaig matricular en el grau d'educació social i vaig començar a estudiar teoria sobre circ social. Va ser durant la meva formació universitària i gràcies al programa Erasmus, que vaig tenir l'oportunitat de visitar l'escola de Circ Corsaro, projecte on afortunadament treball a dia d'avui.

En l'actualitat, ¿treballes en alguna cosa relacionada amb el circ social?

Si, en el projecte Circ Corsaro : Un programa de circ social en un barri marginal de la perifèria de Nàpols. En Scampia, famós gueto mediatitzat pel film i la sèrie Gomorra de Roberto Saviano, la Scuola vaig donar Circ Corsaro costat de la Fondazione Patrizio Paoletti porta a terme una intervenció socioeducativa, art í stica i comunitària amb menors i famílies en situació de exclusió social.

Són dues intervencions què Circ Corsaro desenvolupa en aquest territori:

Un laboratori de circ en una escola d'educació secundària amb un altíssim percentatge d'alumnes amb absentisme, abandonament escolar i greus problemes de convivència. En aquest projecte el circ ens permet facilitar una relació alumne - escola positiva a través de la recerca d'un estat de benestar personal i grupal en la dinàmica escolar.

Una Escola de Circ Social destinada a nens i joves provinents de Scampia i de diversos assentaments barraquistes de comunitat Rom.

Un aspecte molt interessant d'aquest projecte és que col·laborem amb un director professional de teatre especialitzat en teatre social que aconsegueix amb una delicadesa emocionant: escenificar experiències, emocions i desitjos dels menors en un espectacle que, sota una direcció i posada escènica professional, té una força simbòlica, poètica i transformadora indescriptible.

Què creus que necessita el circ social com a sector professional?

Atenció, reconeixement, suport institucional i acadèmic. Potser per això necessitem continuar treballant en la definició d'una realitat que ens obri el camí i ens permeti construir una estructura sòlida en la qual sostenir-nos.

Aquí a Itàlia crec que estan fent una bona feina al respecte: AltroCirco, projecte de l'associació Giocolieri i dintorni per al desenvolupament i la professionalització del circ social a Itàlia, ha realitzat un seguit d'accions importants. El primer que han fet és definir el concepte de circ social, les competències del formador i les característiques i pilars fonamentals de un projecte de circ social. Tot això recopilat en un document que s'ha convertit en el manifest del circ social a Itàlia, document que es presenta a la societat i institucions l'existència i organització de tal col·lectiu professional. S'ha creat igualment amb codi deontològic de referència per al formador de circ social així com una formació anual universitària amb el partenariato d'importants referències de la pedagogia social a Itàlia.   Finalment ALTRO CIRCO s'encarrega també d'organitzar un conveni internacional de circ social en què cada any es conviden a importants referències internacionals de circ social i en què es reflexiona sobre un aspecte o àmbit d'intervenció del circ social.

Això em sembla un exemple molt bo d'organització, a partir d'aquí s’hauria de seguir creixent des de dins a poc a poc, fins aconseguir el reconeixement de la nostra figura professional.

Què milloraries de la formació que rebem les professionals del circ social?

Pel que fa a contingut jo estic molt content amb la formació que he rebut.

La FICS (Formazione Italiana vaig donar Circ Sociale) de AltroCirco és molt completa. A part del mòdul formatiu de Cirque du Monde, el componen temes diversos i molt rics: circ i diversitat funcional, projecció, avaluació de projectes, dinàmica de grups i resolució de conflictes, circ i perspectiva de gènere, circ i trobada cultutral   o públic i mediació de Fundació UCI i Patrizio Paoletti. A part has d'escriure un projecte o investigació i desenvolupar un període de pràctiques en un projecte actiu de circ social.

Després gràcies al programa "Erasmus +"   avui dia hi ha moltes formacions complementàries, si ets membre de xarxes nacionals o internacionals de circ social com la FEECSE, AltroCirco o CARAVAN tens moltes oportunitats per participar en formacions europees i internacionals amb alguns de les organitzacions amb més experiència i trajectòria del sector. Igual que experiències de voluntariat a l'estranger. Jo m'ocupo de publicar contingut relacionat amb el circ social a la pàgina Facebook de AltroCirco News i estic contínuament compartint ofertes de voluntariat (amb totes les despeses pagades) a països de tot el món, entre ells: Bèlgica, Turquia, Perú, Bolívia, Palestina, Alemanya o Rússia.

Una de les meves millors i més intenses experiències va ser en SirkHane l'Iraq , projecte de circ social en un campament de refugiats Yazidi al Kurdistan Iraquià, allà vaig conviure durant gairebé un mes a un campament enorme amb més 16.000 persones.

Vaig aprendre i vaig compartir molt sobre pedagogia de circ i circ social, el que vaig aprendre allà no podria haver-ho après en cap altre costat.

Oportunitats com aquestes n'hi ha moltes, com mai antes. ¡El que sí seria ideal és que existís un grau universitari reconegut a nivell europeu on es poguessin estudiar tant fonaments de pedagogia com didàctica de circ!

La idea d'aquestes entrades és visibilitzar a altres professionals del circ social. Hi ha alguna referent per t í, o alguna cosa que ens vulguis explicar ...

Si, absolutament!

La primera i més important de totes és Maria Teresa Cesaroni, directora de la Scuola vaig donar Circ Corsaro. Una dona amb una sensibilitat artística i pedagògica emocionant, i valent; ha liderat durant més d'una dècada un projecte de circ social en un dels barris més degradats i conflictius de la perifèria Napolitana. Va ser ella la primera formadora de circ social que vaig conèixer, la qual em va introduir de ple en aquest món. Gràcies a e ella avui sóc aquí, cada vegada més conscient i convençut del que faig.

Maria Teresa Cesarori és també un pilar fonamental per al circ social a Itàlia. Ha estat formadora durant anys per Giocolieri e Dintorni i posteriorment cofundadora i formadora en el projecte AltroCirco al costat d'altres grans referències del circ social Italià com són Tommaso Negri, Daniele Giangreco i Ilaria Bessone. Són quatre estrelles que brillen donant molta llum!

M'agradaria nominar també a Michele Bandini, una persona desconeguda per a molts però tot i així reveladora a l'hora de dirigir espectacles de circ social. Michele és un director de teatre contemporani Italià, té una llarga experiència en projectes socials amb menors i de fet forma part de l'equip de Circ Corsaro. Ha participat també en importants projectes internacionals com ara el desenvolupat per Acirkaos el 2015, dirigint la creació d'un espectacle intercultural amb més trenta menors de sis països diferents.

Com ja venia citant de camí, també són importants l'equip de Acirkaos . Gràcies a ells he pogut participar a un projecte únic, el Social Circus Show Camp. Va ser un intercanvi juvenil internacional increïble que van fer al 2015 per a joves en situació de vulnerabilitat social. Van unir a menors de diferents realitats marginals d'europa que es van trobar per conèixer-se, compartir trucs, rebre formació en tècniques de circ i preparar junts un espectacle. Va ser un projecte molt important per a tots nosaltres, una experiència que s'ha de repetir. ¡Acirkaos fa super projectes!

[CAST]

Este mes de octubre conocemos a un profesional andaluz. Se llama Jack, es malabarista, animador sociocultural y educador social. Ha viajado por diferentes países a través de la red AltroCirco y participado en la formación de jóvenes formadores de circo en el campamento de refugiados de Khanke en Duhok (Iraq) y Mardin (Turquía). Actualmente trabaja como educador y formador de circo social para Circo Corsaro en Scampia (Nápoles) junto a la Fondazione Patrizio Paoletti.

Vivimos en la era de las nuevas tecnologías. Puedes hacer una BIO de ti en 140 caracteres. Como un tuit.

Nací en Cádiz, estudié en Sevilla y actualmente trabajo en Nápoles. Disfruto sintiéndome libre, arriesgado, tranquilo y curioso. Soy algo introspectivo pero abierto a dar y a recibir del mundo.

¿Qué es para ti el circo social? ¿Una definición?

El circo social es una herramienta de intervención socio-educativa orientada a colectivos que viven situaciones de vulnerabilidad y desigualdad social con la finalidad de activar procesos de empoderamiento y transformación social a través de la cultura y las disciplinas circenses.

Las artes circenses se convierten en un medio que facilita el encuentro con poblaciones en situación de vulnerabilidad o exclusión social, junto a la pedagogía social funcionan como herramientas de intervención socio-educativa con grupos en las que a través del aprendizaje de sus diversas disciplinas, se activan procesos creativos que favorecen el aumento del autoestima, la autonomía, el respeto y valorización de la diversidad, la participación activa en la comunidad y el espíritu solidario.

Yo creo que el circo social es una herramienta socio-educativa a la vanguardia.

Aparte de sostenerse en importantes experiencias y reflexiones teórico - prácticas de la intervención social como por ejemplo la Animación Sociocultural o la Pedagogía del Oprimido, cada vez reconozco en ella más teorías de la educación, muy relevantes y pertinentes a las necesidades educativas de hoy, como por ejemplo la atención a la diversidad de estilos de aprendizaje, a las inteligencias múltiples, a la necesidad de una orientación intercultural y coeducativa o a la importancia de las emociones en el proceso de aprendizaje.

Un aspecto muy especial es que el circo es ante todo un lugar inclusivo, no competitivo, que valoriza la diversidad y la unicidad de cada persona, independientemente de su condición física, cultura, género, sexo, orientación religiosa, política o sexual-afectiva. El circo ensalza la belleza del cuerpo, emoción y creatividad de cada persona. Es un baúl lleno de sorpresas y posibilidades donde nada está escrito y donde todo evoluciona gracias a la creatividad de quienes lo practican.

¡Es perfecto!

Y te dedicas a esto por qué…

Cuando aprendí a hacer malabares con unos 16 años sentí una emoción que invadió todo mi cuerpo, una sensación increíble que quise seguir sintiendo ya que me permitía mejorar desde el interior. El malabarismo me dio además una presencia que me gustaba, me facilitó un lugar en la comunidad que no tenía y eso hacía sentirme bien. Me sentía reconocido y valorado.

Aunque entrenaba mucho nunca tuve la inquietud de ser artista, hubiera ido a la escuela de circo para aprender más y disfrutar de lo que me gustaba hacer, pero sabía que no me interesaba como carrera profesional. Por probar, decidí entonces estudiar el grado superior de Animación Sociocultural y allí comprendí que contaba con una herramienta estupenda y que podía explotarla para la intervención social.

Quise seguir profundizando en eso de la intervención así que me matriculé en el grado de educación social y empecé a estudiar teoría sobre circo social. Fue durante mi formación universitaria y gracias al programa erasmus, que tuve la oportunidad de visitar la escuela de Circo Corsaro, proyecto donde afortunadamente trabajo a día de hoy.

En la actualidad, ¿trabajas en algo relacionado con el circo social?

Si, en el proyecto Circo Corsaro: Un programa de circo social en un barrio marginal de la periferia de Nápoles. En Scampia, famoso gueto mediatizado por el film y la serie Gomorra de Roberto Saviano, la Scuola di Circo Corsaro junto a la Fondazione Patrizio Paoletti lleva a cabo una intervención socio-educativa, artística y comunitaria con menores y familias en situación de exclusión social.

Son dos intervenciones las que Circo Corsaro desarrolla en este territorio:

Un laboratorio de circo en una escuela de educación secundaria con un altísimo porcentaje de alumnos con absentismo, abandono escolar y graves problemas de convivencia. En este proyecto el circo nos permite facilitar una relación alumno – escuela positiva a través de la búsqueda de un estado de bienestar personal y grupal en la dinámica escolar.

Una Escuela de Circo Social destinada a niños/as y jóvenes provenientes de Scampia y de varios asentamientos chabolistas de comunidad Rom.

Un aspecto muy interesante de este proyecto es que colaboramos con un director profesional de teatro especializado en teatro social que consigue con una delicadeza emocionante: escenificar experiencias, emociones y deseos de los menores en un espectáculo que, bajo una dirección y puesta escénica profesional, tiene una fuerza simbólica, poética y transformadora indescriptible.

 ¿Qué crees que necesita el circo social como sector profesional?

Atención, reconocimiento, apoyo institucional y académico. Quizás para ello necesitemos seguir trabajando en la definición de una realidad que nos abra el camino y nos permita construir una estructura sólida en la que sostenernos.

Aquí en Italia creo que están haciendo un buen trabajo al respecto: AltroCirco, proyecto de la asociación Giocolieri e Dintorni para el desarrollo y la profesionalización del circo social en Italia, ha realizado una serie de acciones importantes. Lo primero que han hecho es definir el concepto de circo social, las competencias del formador y las características y pilares fundamentales de  un proyecto de circo social. Todo esto recopilado en un documento que se ha convertido en el manifiesto del circo social en Italia, documento que se presenta a la sociedad e instituciones la existencia y organización de tal colectivo profesional. Se ha creado igualmente con código deontológico de referencia para el formador de circo social así como una formación anual universitaria con el partenariato de importantes referencias de la pedagogía social en Italia.  Por último AltroCirco se encarga también de organizar un convenio internacional de circo social en el que cada año se invitan a importantes referencias internacionales de circo social y en el que se reflexiona sobre un aspecto o ámbito de intervención del circo social.

Esto me parece un ejemplo muy bueno de organización, a partir de aquí se debería de seguir creciendo desde dentro poco a poco, hasta conseguir el reconocimiento de nuestra figura profesional.

¿Qué mejorarías de la formación que recibimos las profesionales del circo social?

En cuanto a contenido yo estoy muy contento con la formación que he recibido:

La FICS (Formazione Italiana di Circo Sociale) de AltroCirco es muy completa. Aparte del módulo formativo de Cirque du Monde, lo componen temas varios y muy ricos: circo y diversidad funcional, proyección, evaluación de proyectos, dinámica de grupos y resolución de conflictos, circo y perspectiva de género, circo y encuentro cultural  o público y mediación de Fundación UCI y Patrizio Paoletti. Aparte tienes que escribir un proyecto o investigación y desarrollar un periodo de prácticas en un proyecto activo de circo social.

Luego gracias al programa “Eramus +”  hoy en día existen muchas formaciones complementarias, si eres miembro de redes nacionales o internacionales de circo social como la FEECSE, AltroCirco o CARAVAN tienes muchas oportunidades para participar en formaciones europeas e internacionales con algunos de las organizaciones con más experiencia y trayectoria del sector. Al igual que experiencias de voluntariado en el extranjero. Yo me ocupo de publicar contenido relacionado con el circo social en la página Facebook de AltroCirco News y estoy continuamente compartiendo ofertas de voluntariado (con todos los gastos pagados) a países de todo el mundo, entre ellos: Bélgica, Turchía, Perú, Bolivia, Palestina, Alemania o Rusia.

Una de mis mejores y más intensas experiencias fue en SirkHane Iraq, proyecto de circo social en un campamento de refugiados Yazidi en el Kurdistán Iraquí, allí conviví durante casi un mes en un campamento enorme con más 16.000 personas. Aprendí y compartí mucho sobre pedagogía de circo y circo social, lo que aprendí allí no podría haberlo aprendido en ningún otro lado.

Oportunidades como estas hay muchas, como nunca antes. ¡Lo que sí sería ideal es que existiera un grado universitario reconocido a nivel europeo donde se pudieran estudiar tanto fundamentos de pedagogía como didáctica de circo!

La idea de estas entradas es visibilizar a otros profesionales del circo social. Hay alguna referente para tí, o algo que nos quieras contar…

¡Si, absolutamente!

La primera y más importante de todas es Maria Teresa Cesaroni, directora de la Scuola di Circo Corsaro. Una mujer con una sensibilidad artística y pedagógica emocionante, y valiente; ha liderado durante más de una década un proyecto de circo social en uno de los barrios más degradados y conflictivos de la periferia Napolitana. Fue ella la primera formadora de circo social que conocí, la que me introdujo de lleno en este mundo. Gracias a ella hoy estoy aquí, cada vez más consciente y convencido de lo que hago.

María Teresa Cesarori es también un pilar fundamental para el circo social en Italia. Ha sido formadora durante años para Giocolieri e Dintorni y posteriormente co-fundadora y formadora en el proyecto AltroCirco junto a otras grandes referencias del circo social Italiano como son Tommaso Negri, Daniele Giangreco e Ilaria Bessone. ¡Son cuatro estrellas que brillan dando mucha luz!

Me gustaría nominar también a Michele Bandini, una persona desconocida para muchos pero aún así reveladora a la hora de dirigir espectáculos de circo social. Michele es un director de teatro contemporáneo Italiano, tiene una larga experiencia en proyectos sociales con menores y de hecho forma parte del equipo de Circo Corsaro. Ha participado también en importantes proyectos internacionales como por ejemplo el desarrollado por Acirkaos en el 2015, dirigiendo la creación de un espectáculo intercultural con más treinta menores de seis países diferentes.

Como ya venía citando de camino, también son importantes el equipo de Acirkaos. Gracias a ellos he podido participar a un proyecto único, el Social Circus Show Camp. Fue un intercambio juvenil internacional increíble que hicieron en el 2015 para jóvenes en situación de vulnerabilidad social. Unieron a menores de diferentes realidades marginales de europa que se encontraron para conocerse, compartir trucos, recibir formación en técnicas de circo y preparar juntos un espectáculo. Fue un proyecto muy importante para todos nosotros, una experiencia que se tiene que repetir. ¡Acirkaos hace super proyectos!