28 d'abril 2017

Materials per a la historia de l'Ateneu Popular 9 Barris // 3

En els primers mesos de 1991 es produïa el tancament per obres del Ateneu, que hauria de conduir a la remodelació integral de l'antiga estructura de la ex Planta Asfàltica per donar lloc a un nou espai inaugurat a l'octubre de 1994. Gens seria igual a partir de llavors. Prèviament havia estat necessari crear el Bidó de Nou Barris, una associació legal fundada en 1989 per poder relacionar-se amb l'Ajuntament i que començaria a complir les funcions de Gestora del Ateneu. Al començament de 1991, un senzill butlletí editat per Bidó de Nou Barris acomiadava tota una gran primera etapa de la història del Ateneu, que havia arrencat amb la destrucció i ocupació de la Planta Asfàltica en 1977. En el text publicat pel Butlletí Ateneu Popular 9 Barris es feia un repàs de la vibrant i intensa vida que l'espai havia acollit en els seus primers catorze anys de vida, el que ens dona una imatge molt viva del context cultural de Nou Barris en la Barcelona pre-olímpica.

 

Ateneu adéu

Aquí estem, intentant fer una mica de balanç del que ha estat aquest projecte anomenat, ara fa catorze anys, ATENEU POPULAR DE NOU BARRIS.

Molta és la gent que ha passat per l’Ateneu en aquest temps. Molts són els que ara treballen activament a d’altres associacions i entitats de Barcelona i que van iniciar el seu camí de compromís social a l’Ateneu.

Aquest ha estat un paper important de l’Ateneu: fer créixer dins dels joves que han passat per aquí, l’interès de millorar les condicions de vida com a joves i la inquietud per intentar fer les coses d’una altra manera. Es l’ATENEU COM ALTERNATIVA SOCIAL. Qui de nosaltres no recorda LES TRENTA HORES DE L’ATENEU?. Una hora o una altra, molts van passar aquells dies per l’Ateneu i hi va participar. Organitzant o gaudint del teatre, la música, els tenderols o les exposicions que per primer cop es van muntar a l’antiga PLANTA ASFÀLTICA. Allò va ser el principi.

Després han seguit tot un plegat d’activitats que seria massa llarg d’anomenar en aquest butlletí. De tota manera, volem destacar el fet que ha estat l’Ateneu el motor de gairebé totes les FESTES TRADICIONALS que, des de fa uns anys, es venen organitzant a Nou Barris, son la NIT D’ANIMES; EL CARNAVAL i la col·laboració a LA CULTURA VA DE FESTA sobretot. Aquestes festes han estat l’aglutinador d’altres entitats que han sorgit a Nou Barris i que fan d’aquest districte un dels mes actius de Barcelona.

Però, totes aquestes activitats no s’haguessin pogut fer sense el treball de tots i totes les que han participat a l’Ateneu, ja que l’Ateneu te una organització AUTOGESTIONADA.

Aquí han tingut cabuda totes les persones amb ganes de fer tot tipus d’activitat cultural, aquí han tingut cabuda grups de teatre que no disposaven de local per assajar i que posteriorment han estrenat les seves obres a l’Ateneu.

D’aquí va sorgir el primer GRUP DE DIABLES del districte que es va donar a conèixer per les seves bones actuacions i el seu propi GRUP D’ANIMACIÓ a molts llocs. Aquí es va formar el CAM (Centre d’Activitats de Muntanya) aglutinador del jovent que els agrada viure la muntanya i fer escalada, ells es van fer el Rocodrom que ha participat activament en les ultimes festes de la zona. I LA CABRA, aquella revista que ens va alegrar en uns moments en que no era molt senzill estar alegre, ja que la situació sociopolítica de l’entorn no era precisament agradable.

També va néixer aquí el primer DRAC DE NOU BARRIS, el grup de PIROTÈCNIA que tants castells ha muntat. D’altres iniciatives van ser LES ACAMPADES URBANES a Collserola o les programacions de CINE CLUB, les TROBADES CULTURALS o les XERRADES.

No ens voldríem oblidar de res, però l’Ateneu ha donat tanta canya durant aquest anys, que és difícil resumir-ho tot en dos fulls.

Mes nous són ja el TALLER DE CIRC amb el seu grup DESASTROSUS CIRKUS mondialment coneguts. I el BAR-MENJADOR que va començar tímidament i que, en poc més de dos anys ha donat des de l’Ateneu un servei de bon menjar, bon tracte i millor ambient, també ha estat un espai ideal per sopars i dinars d’Entitats i Associacions.

Tot i que l’Ateneu ha estat una de les Entitats amb més dinamisme, l’Ajuntament sempre ha mostrat reticències a l’hora de reflectir-ho en el seu pressupost, la cançó de sempre: si no ho controlen no en volen saber res.

Entre tots hem aconseguit finalment que facin el NOU ATENEU que és el vell però reformat i bonic. Ara més que mai és necessari que tots fem pinya per aconseguir que l’Ateneu continuí essent el que ha estat. NO serà pas fàcil. Mentre durin les obres (18 mesos?) tindrem un local de reunió al carrer de les Torres, nº 56 a ROQUETES. Les activitats es realitzaran de forma rotativa a altres llocs de la zona; puntualment rebreu informació i esperem veure-us com fins ara. Per això és molt important tenir l’adreça de tots i totes per poder posar-nos en contacte amb vosaltres.